فهرست:
1-امام زاده ها و بناهاي تاريخي
2-امام زاده سلطان محمد«ع»
بقعه شيخ شريف گيلياردي (شيخ بغدادي) محله جيلارد دماوند
آثار تاريخي دماوند (ناصر پازوكي طرودي)
در ضلع غربي روستاي جيلارد و بر بالاي تپه اي منفرد كه احتمالا ادامه ارتفاعات غربي روستا بوده و عبور جاده آنرا مجزا كرده است و در سمت شرق جاده ارتباطي گيلاوند به دماوند و در محوطه گورستان اسلامي و در موقعيت 35 درجه و 41 دقيقه و 24.6 ثانيه عرض جغرافيايي و در 52 درجه و 02 دقيقه و 14.2 ثانيه طول جغرافيايي و درارتفاع 1951 متر از سطح دريا، بناي خشتي گلي نيمه ويراني وجود دارد كه به بقعه شيخ شريف گيلياردي يا شيخ بغدادي معروف است.
بناي بقعه مستطيل شكل، ازدو فضا شامل يك ايوان در قسمت جنوب و اطاقي مربع شكل در ضلع شمالي مي باشد.مصالح بكار رفته در ساختمان بنا شامل سنگ لاشه، خشت، چوب و ملات گل و گچ است.ديوارهاي بنا در پي از سنگ لاشه و ملات گل و در ارتفاع بالاتر با خشت و گل ايجاد شده اند. از گچ نيز به عنوان اندود و در پوشش سطوح ديوارهاي داخلي و خارجي استفاده شده و از چوپ نيز براي پوشش سقف بنا استفاده كرده اند.
ورود به بنا از طريق ايوان جنوبي به اطاق اصلي ميسر مي گردد.در اطراف ورودي دو پنجره و در بدنه ديوارهاي داخلي ايوان و اطاق اصلي، طاقچه هايي مربع شكل تعبيه شده كه سطوح آنها نيز با اندودري از گچ پوشيده شده است. سقف بنا از تيرهاي چوبي و اندود كاهگل مي باشد كه به استثناي قسمتي از پوشش سقف ايوان ساير قسمتهاي آن فروريخته است.
بر روي تير چوبي قطوري است كه به شكل مكعب مستطيل تراش داده شده و مربوط به پوشش اتاق اصلي بنا ميباشد، خطوطي كندهكاري شده به چشم ميخورد كه در قسمتي از آن كلمات « ... عبد علي بن محمود بوسعيد ...» قابل تشخيص و خواندن مي باشد و ساير قسمتهاي آن ناخوانا است.
در داخل و اطراف بناي مقبره گودالهايي توسط حفاران غيرمجاز در طلب يافتن گنجهاي خيالي ايجاد شده و خاك حاصل از حفاريهاي مذكور فضاي داخلي اتاق و ايوان را پر كرده است.
در اطراف بقعه بقاياي گورستاني متعلق به دوره اسلامي مشاهده ميشود كه بخشهايي از آن در جبهه غربي به واسطه احداث جاده ارتباطي دماوند به گيلاوند و تهران در بدنه برش تپه قابل رؤيت ميباشد.
معماري موجود در بقعه شيخ شريف گيلياردي متعلق به اوايل حكومت قاجار ميباشد كه در طول ساليان است چندين بار مرمت و بازسازي شده است. در مورد شخصيت و شجره صاحب مقبره شيخ شريف گيلياردي هيئت بررسي و شناسايي موفق به يافتن اطلاعاتي نشد. اهالي روستاي جيلارد و بسياري از مردم شهر دماوند شيخ شريف گيلياردي را از مشايخ، عرفا و فقهاي زمان خود ميدانند و در سال 1380 نيز قرار بود مراسم ياد بود و بزرگداشتي براي او برگزار نمايند كه آخرالامر برگزار نشد.
شايسته است مجموعه قبرستان و بقعه شيخ شريف گيلياردي با توجه به موقعيت قرارگيري آن در كنار خيابان اصلي و ارادت مردم نسبت به شيخ، در فهرست آثار ملي ثبت و مورد مرمت و بازسازي قرار گرفته و حفظ شود.
2-امام زاده سلطان محمد«ع»
براي مشاهده اينجا را كليك كنيد.