امامزاده حمزه روستاي مبارك آباد دماوند


برگرفته از كتاب آثار تاريخي دماوند -  ناصر پازكي طرودي

در فاصله  43 كيلومتري جاده تهران- آمل (هراز) و در شمال روستاي مبارك آباد بود در وسط دره اي كه از سمت شمال به سمت جنوب امتداد دارد ، در كنار سه چنار كهنسال كه به احتمال قريب به يقين چهارصد سال عمر دارند و در 35 درجه و 47 دقيقه و 08.5 ثانيه عرض جغرافيايي و در 51 درجه و 57 دقيقه و 15.3 ثانيه‌ طول جغرافيايي و در ارتفاع 2263 متر از سطح دريا، برج مقبره‌اي شكلي وجود دارد كه به امامزاده حمزه شهرت دارد.

درب ورودي اين بنا در سمت جنوب و مصالح آن از سنگ لاشه، سنگ‌هاي كف رودخانه‌اي و ملات گچ و ساروج مي‌باشد.

اين بنا داراي 8 ضلع بوده و فيمابين هر ضلع از بيرون زائده اي وجود دارد كه به ستون شبيه است. هر يك1 از اضلاع هشت‌گانه داخلي داراي طاق نماهايي است كه بالاي آن‌ها داراي طاق تيزه دار مي‌باشد. چهار ضلع از مجموعه اضلاع  ياد شده به صورت يك در ميان داراي پنجره كوچكي مي‌باشند كه روشنايي  داخل بنا را تأمين كرده و عمل تهويه را انجام مي‌دهند.

بر بالاي اضلاع  هشتگانه و جايي كه هشت تبديل به شانزده مي شود، يزيدي بنديهاي زيبايي‌ها وجود دارد كه جلوه خاصي به بنا بخشيده است.

محمد بنا از نوع دو پوشه بوده، از داخل به صورت عرقچين و از خارج به صورت رك كشيده مي‌باشد. اضلاع هشت‌گانه پلان عينا تا  نوك گنبد رك بنا امتداد يافته است.

اطراف امامزاده حمزه محل دفن اموات اهالي روستاي مبارك آباد بوده و همين امر موجب رونق امامزاده شده و لذا در سال 1380 توسط اداره كل ميراث فرهنگي استان تهران و مشاركت مالي اداره اوقاف و امور خيريه دماوند نسبت به محوطه سازي و مرمت اساسي آن اقدام شده است. در حال حاضر بناي امامزاده فاقد در وضريح مي‌باشد و مرمت و بازسازي آن نيمه‌كاره است.

با توجه به سبك و سياق امامزاده و مقايسه آن با انواع ديگر، مي‌توان امامزاده را متعلق به قرون پنجم و ششم هجري دانست.