بناي معصوم زاده روستاي مراء دماوند

 برگرفته از كتاب دماوند و آثار تاريخي آن-اثر ناصر پازوكي طرودي

در دامنه ارتفاعات غربي روستاي مراء و در سمت غرب جاده اختصاصي كه از جاده گيلاوند به خرم ده منشعب شده و به داخل روستاي مراء امتداد مي يابد و در فاصله 50 متري سمت شمال شرقي امامزاده دو برار و در پايين يالي از كوه كه امامزاده دو برار روي آن واقع شده است، بناي خشتي گلي وجود دارد كه به معصوم زاده يا زيارتگاه شهرت دارد.

طرح بناي معصوم زاده دايره شكل بوده و در رودي آن رو به سمت جنوب شرقي باز مي شود.از كيفيت سقف اصلي امامزاده اطلاعي در دست نيست واهالي مي گويند قبلا سقف اين بنا با تيزهاي چوبي و كاهگل به‌صورت مسطح پوشيده شده بود.

در يكي دو سال اخير، شوراي ده اقدام به مرمت و بازسازي اين بنا نموده و نماي بيروني آن را با آجر و ملات سيمان پوشانده‌اند و  آن را از خارج تبديل به هشت‌ضلعي نموده و نماي داخلي آن را با سيمان سفيد اندود كرده و سقف آن را با ورق گالوانيزه (شيرواني) و با خرابي‌هاي چوبي پوشانده‌اند. كف بنا را با موزاييك فرش كرده‌اند و در فلزي دو لنگه اي در ورودي آن نصب نموده‌اند.

شالوده اصلي بنا همچنان از خشت و گل بوده و سقف داخلي بنا را راويز زده اند تا با گچ اندود نمايند.

تلاش هيئت براي يافتن نام معصوم زاده و امامزاده دو براربه نتيجه‌اي منتج نشد.

اهالي مي‌گويند آنان سادات بزرگواري بوده‌اند كه در اين مكان به شهادت رسيده و در همان جا دفن شده‌اند.

به نظر مي‌رسد بناي اصلي بقعه معصوم زاده كه از خشت و گل مي‌باشد، متعلق به قرون 11 و 12 هجري بوده و در دوره‌هاي بعد نسبت به مرمت آن بارها اقدام شده است.