در تجليل از خدمات استاد پزشك و برجسته دكتر محمدرضا زالي

چهره ماندگار علمي و مديريتي در عرصه پزشكي

محمد آقائي

 🔶 تلاش تحصيلي و علمي ماندگار

 دكتر محمدرضا زالي در يك خانواده فرهنگي، اصيل و خوشنام در دشتمزار دماوند به دنيا آمد. پدر وي(۱) از اولين معلمان نخستين مدرسه دوره جديد بود كه به مسئوليت استاد خليقي بنيانگذار و پدر فرهنگ دماوند اداره مي شد.

دوران ابتدايي و دبيرستان را در مدارس شهر ري گذراند و ديپلم خود را از دبيرستان مروي دريافت كرد.

 سال ۱۳۴۲ به دانشكده پزشكي دانشگاه تهران راه يافت و در سال ۱۳۴۹ از اين دانشكده فارغ التحصيل گرديد،دوره تخصصي پزشكي را در رشته هاي تخصص داخلي، فوق تخصص گوارش و كبد، بورد تخصصي داخلي و بورد فوق تخصصي گوارش و كبد از سال ۱۳۵۲ تا ۱۳۵۹ در دانشگاه تولن در ايالت نورادر لنان آمريكا بود كه به توصيه پدر خود به ايران برمي گردد و با عنوان عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي به تدريس دانشجويان مي پردازد.

 🔶 خدمات ماندگار(تدريس،تحقيق،تاليف و مديريت)

 دكتر زالي در سال هاي ۶۲ تا ۶۸ در سمت هاي مختلف اين دانشگاه اعم از رياست، قائم مقامي و معاون پژوهشي فعاليت داشت و به مدت ۴ سال به سمت معاون پژوهشي وزارت بهداشت و درمان منصوب مي گردد. بعد از پايان معاونت پژوهشي وزارت بهداشت به مامن دائمي خود بيمارستان آيت اله طالقاني برمي گردد. استاد تمام رشته گوارش و كبد در همه سال هاي دوران خدمت خود، يكپارچه در خدمت دانشجويان اين رشته و بيماران گوارشي و كبدي بوده است.از سال ۶۸ تاكنون در كنار مسئوليت هاي اداري، رياست و مديريت بيمارستان طالقاني و دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي را نيز داشته و پيوسته عضو فرهنگستان علوم پزشكي بوده است و همچنين عضو انجمن گوارش و كبد در آمريكا مي باشد.

 دكتر زالي پيوسته به تدريس دانشجويان پزشكي دانشكده علوم پزشكي دانشگاه شهيد بهشتي در رشته رزيدنت هاي داخلي و فوق تخصص گوارش و كبد مشغول بوده است و در كنار تاايف و ترجمه،عضو پيوسته فرهنگستان علوم پزشكي موفق چندين كتاب تخصصي مانند كتاب هاي «هپاتيت C»، «هپاتيت B»، «رابطه پزشك با بيمار» و «كبد چرب» مي باشد و چندين كتاب را به همراه اساتيد اين رشته ترجمه نموده است.

وي ۶۶۱ مقاله در مجلات و مراكزداخلي و خارجي نوشته است و ۵۷۷ خلاصه مقاله (به صورت سخنراني و پوستر) به سمينارها و كنفرانس هاي ملي و بين المللي ارائه داده است.

 

🔶 اقدامات ماندگار

از افتخارات ارزشمند، برجسته، بابركت و باقيات الصالحات دكتر محمدرضا زالي كه موجب مباهات براي همه هموطنان بويژه مردم شهرستان دماوند مي باشد:

➖ تاسيس پژوهشكده گوارش و كبد با زيربناي ۱۳۰۰۰ مترمربع در محوطه بيمارستان آيت اله طالقاني مي باشد.

➖ در كنار اين پژوهشكده آزمايشگاه و مركز تحقيقات گوارش و كبد را به مساحت ۵۰۰ متر در طبقه ششم بيمارستان احداث نموده است.

➖ راه اندازي بخش داخلي گوارش و كبد و راه اندازي بخش آندوسكوپي پيشرفته

➖ راه اندازي دوره فوق تخصص گوارش و كبد در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي

➖ راه اندازي قطب علمي گوارش و كبد در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي

➖ راه اندازي مركز تحقيقات گوارش و كبد در دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي

 

 

 🔶 راز و رمز توفيقات ماندگار

 دكتر زالي هدفمند بودن را علت اصلي موفقيت خود مي داند زيرا به اعتقاد وي اين موضوع كمك مي كند تا همواره در راه رسيدن به اهداف برنامه ريزي كنيد و تلاش مستمر در اين راه داشته باشيد. به همين خاطر چه در كنكور، چه در طول دوران دانشكده، چه در زمان تحصيل در آمريكا نيل به درجات پزشكي هدف ايشان بوده است و توانستند با گذراندن شرايط و موانع به اين مهم دست يابند.

 ايشان يكي ديگر از اهداف خود را خدمت به بيماران و مردم ايران مي دانند كه عليرغم شرايطي كه در سال ۵۸ و ۵۹ در كشور وجود داشت و بعضي از متخصصين مهاجرت مي كردند، گزينه برگشت به كشور را انتخاب كرده و به عضويت هيئت علمي در دانشگاه شهيد بهشتي پذيرفته مي شود. يكسال بعد به اتفاق گروهي ازدانشجويان انقلابي و همكاران علاقمند علمي و باليني به بيمارستان طالقاني منتقل و در مسير راه اقدام به راه اندازي بخش داخلي گوارش مي نمايند.

دكتر زالي بر همين اساس خدمت به بيماران، مركز تحقيقات گوارش و كبد و قطب علمي گوارش و كبد را تاسيس و راه اندازي مي كند و دوره هاي فوق تخصصي گوارش و كبد را در اين دو مركز بوجود مي آورد و اين نيست جز علاقمندي به ايجاد و توسعه گروه گوارش و گسترش فعاليت هاي علمي و تحقيقاتي.
ايشان در اين زمينه بيان مي كند: خدمت به بيماران و مردم يكي از افتخاراتي است كه مي تواند نصيب ما پزشكان باشد و همواره سعي كرده ام در حد توان و بضاعت علمي خود به ياري بيماران بشتابم.

 

 

 

 

✔️دكتر زالي در پاسخ به اين سوال كه در زندگي شما چه كساني تاثيرگذار بودند، اينطور پاسخ مي دهد:
➖موفقيت هايي كه در تاسيس، راه اندازي و برنامه ريزي در هر زمينه حاصل مي شود مديون كار گروهي و تيمي است لذا در هر مقطعي از زمان افرادي بودند كه با همكاري فكري، علمي و ياري جستن از توانمندي هاي آنان توانستيم به موفقيت هر چند ناچيز دست يابيم.
➖ولي حضور ارزشمند برخي از افراد درتمام طول عمر پزشكي حرفه اي من تاثيرگذار بودند و بدون شك همكاري، همياري و همفكري آنها كسب هر گونه موفقيت در اين راستا را امكان پذير نمود. يكي از اين افراد تاثيرگذار همسر اينجانب است كه تمام مدت با قبول تمام مسئوليت هاي خانوادگي و گذراندن امور زندگي همواره حضور فعال داشتند و كوچكترين دغدغه اي در رابطه با مسائل زندگي نداشتم. اين امر به من فرصت خوبي داد كه تمام وقت در جهت اهداف حرفه اي خود تلاش نمايم.
➖گروه ديگر افرادي هستند كه همواره دغدغه فكري و علمي من بودند و كمك فراواني به من نمودند بيماران اينجانب هستند كه با در اختيار گذاشتن عزيزترين وجود خود، به من فرصت يادگيري، آموزش و تجربه آموختند. براي هميشه از تك تك اين بيماران تشكر و قدرداني مي نمايم.
➖گروه ديگري كه همواره من مديون همكاري و همكفري آنان هستم و خواهم بود دانشجويان و دستياران جوان هستند كه از آنها علم و تجربه آموختم. همنشيني با اين جوانان با علاقمند همواره انرژي بخش توام با شور و شوق بوده است كه پويايي را كسب نمودم.

  

پي نوشت:
(۱) علي محمد زالي معروف به شيخ علي محمد زالي از فرهنگيان قديمي دماوند است كه بنابر نقل فرزند ايشان، آقاي مهندس پيمان، چون حاضر به كشف حجاب توسط همسرش نشد، از دماوند كوچ كرده و در ري رحل اقامت مي گزيند. به همين خاطر فرزندان ايشان دوران دبستان و دبيرستان را در ري و تهران مي گذرانند.
شايسته است نسبت به اين معلم قديمي و اصيل دماوند كاوش بيشتري به عمل آيد.