چالش هاي اصلي شهرستان دماوند

عدم تعريف دقيق از جايگاه دماوند در افق توسعه برنامه چهارم و چشم انداز 20 ساله

 

فرماندار محترم ماوند در اولين سخنراني خود در شوراي اداري، يكي از چالش‌هاي اصلي شهرستان را نداشتن تعريف اصلي از دماوند دانستند و گفتند: دماوند چندقطب دارد ؟ گردشگري، صنعتي، و دانشگاهي، كشاورزي. هنوز مشخص نشده دماوند چه وجهي را مي‌خواهد يدك بكشد؟

خوشبختانه چشم‌انداز 20 ساله كشور تهيه شده است و در اين راستا چشم‌انداز 20 ساله استان نيز تدوين گرديده است، ولي شهرستان در افق 20 سال آينده به كجا مي‌خواهد برسد معلوم نيست و اين جاست كه اين سخن فرماندار عينيت پيدا مي‌كند كه: حال ما توقع طرح تفصيلي داريم در صورتي‌كه هنوز مطالعات فاز صفرآن هم انجام نشده است.

به راستي دماوند قطب گردشگري است؟ يا قطب دانشگاهي؟ ويا قطب كشاورزي و يا صنعتي ؟ آيا اين قطب‌ها همه با هم و متوازن مي‌خواهند توسعه پيدا كنند؟ آيا  يكي از آن‌ها اولويت اول را دارد و بقيه به همراه آن يا دو قطب اولويت دارد و دو قطب ديگر در پي آن؟

به نظر مي‌رسد اين اولين قدم براي نهايي كردن برنامه‌هاي شهرستان است. طبيعي است هر كس با سليقه، ايده و تفكر خود دوست دارد يك يا دو قطب در اولويت باشد، كساني مي‌گويند بايد به خاطر خوش آب‌وهوايي و نزديكي به تهران و نيز براي جلوگيري از تصرف زمين و مهاجرت بي‌رويه و سرريز بودن جمعيت تهران و توسعه علمي شهرستان تا آنجا كه امكان دارد دانشگاه‌ها به منطقه آورده شوند و دماوند يك قطب دانشگاهي گردد.

گروهي با توجه به قدمت تاريخي و آثار تاريخي آن و منابع طبيعي زيبا و خدادادي و خوش آب و هوايي معتقدند دماوند بايد قطب گردشگري باشد. اين ايده و تفكر با توجه به موارد ذكر شده بسيار جالب مي‌باشد ولي شهرستان ما با چه  زيرساخت‌هايي مي‌خواهد اين بخش از خواسته بحق مردم را پاسخگو باشد، نمونه بارز آن چشمه اعلاء كه بعد از 27 سال هنوز درجا مي‌زند.

گروهي كه با استدلال منطقي و درست، دماوند را به خاطر ويژگي‌هاي مثبت طبيعي آماده تبديل به يك قطب كشاورزي و دام‌پروري مي‌ دانند و نمونه بودن محصولات آن را يكي از دلايل مي‌دانند. سخن درستي است ولي منطقه ما آمادگي پذيرش اين مسئوليت بسيار مهم را دارد؟ با چه زمينه‌هايي و چه ابزار و لوازمي ؟

و بالاخره عده اي مي گويند با توجه به نزديكي به تهران و بيكاري جوانان و … دماوند استعداد تبديل شدن به قطب صنعتي با گرايش الكترونيك و صنايع غير آلاينده را دارد.

اگر هر چهار قطب ذكر شده بخواهد با هم توسعه پيدا كند و يا يكي يا دو موضوع در اولويت باشد و بقيه در پي آن، نياز به يك افق روشن و استراتژي دقيق و محكم و زمينه‌هايي اجرايي مقتدرانه و فكورانه دارد كه هر چه زودتر در اسرع وقت شهرستان را در يك مسير درست، صحيح و سازنده قرار دهد.

اين مهم نياز به ارائه نظرات دقيق و اصولي  صاحب‌نظران و كارشناسان دارد و اگر كسي يا كساني سراغ دارند كه اين اتفاق مبارك افتاده و چشم‌انداز منطقه در سال‌هاي آينده تدوين و آماده شده است، ره‌آورد ، آمادگي دارد آن را در اختيار مردم و مسئولان قرار داده يا آن مرجع را معرفي نمايد.

محمد پارساپور

نشريه ره آورد - شماره 239