جلوههاي حماسه حسيني در كيلان
محمد رضا امري كاظمي
آغاز سخن
وقتي تمام روزها عاشورا و تمام زمينهها كربلاست، تو خود حديث مفصل بخوان از اين مجمل . وقتي حسين (ع ) خدايي و خونبهاي او خداست ديگر شكي نميماند كه خون پاك او نه جوي است و نه رود بلكه اقيانوس بيكران پاكي هاست كه خروشان و بيامان هر خار و خسي را به دست امواج ميسپارد. با اين تدبير حكيمانه سرمدي به اعتقاد نگارنده هر سرو راست قامتي كه در هر نقطه عالم در مقابل توفان سياه بيداد ايستادگي مينمايد جز اين نيست كه آوند وجودش از آن زمزم مصفاي حياتبخش حسيني سيراب گشته است. از اين گذر ميتوان نتيجه گرفت كه شكوه جاودانگي حماسه كربلا فراتر از حصار زمان و مكان است.
اگر در اين فراز گوشه اي از سنت سوگواري آن خورشيد فروزان، سالار شهيدان، سرور آزادگان، پيشواي حق پيشه گان و اشجع شجاعان جهان تقديم ميگردد انتظار ميرود اولاً ادبا، فضلا، شعرا، نويسندگان و محققان كيلاني در جهت تدوين دقيق ، جامع مانع اين گنج گران همت گمارند. ثانياً ساير فرهيختگان شهرستان دماوند از شهر و روستا قلم دست گرفته دين خود را در اين راستا ادا نمايند. انشاءالله
- همراه با عزاداران حسيني در كيلان
همه ساله در آستانه ماه خون و قيام و به تعبير حكيمانه حضرت امام (ره) ماه پيروزي خون بر شمشير، مردم كيلان پرچمهاي عزا برافراشته و مسجد و تكايا را سياهپوش مينمايند. در نظر مردم كيلان هر يك از شعاير مذهبي پوياي پيام و مفهوم روشن است. از جمله اهتزاز پرچمهاي يا حسين (ع)، السلام و عليك يا اباعبدالله و … بيان ميدارد كه اينجا خيمه گاه حسيني است و در اين اردوگاه ياران آن حضرت مجتمع شدهاند تا عملاً عليه باطل صفآرايي نموده و موضع آشتيناپذير خود را با يزيد و يزيديان اعلام دارند.
خادم الحسين قرآن مقدس است كه همواره مايه مباهات بوده و خواهد بود. در گذشته پدران ما جهت احراز اين مقام معنوي بر هم سبقت ميگرفته اند. از جمله كساني كه غالباً گوي سبقت را از ديگران ميربود مرحوم كربلايي تقي ، نياي اولين شهيد كيلان (علي عبدالعلي كاظمي) بود. اين غلام وفادار آستان اباعبدالله (ع) با رؤيت هلال ماه محرم زودتر از هر كس ديگر ترك خانه و زندگي مينمود و در حسينيه بيتوته ميكرد و هم او آخرين كسي بود كه حسينيه را ترك ميكرد.
در ماه محرم در اكثر حسينيهها از طرفداران حسيني پذيرايي به عمل ميآيد. هزينه اين مجالس از طريق افراد خير، نذورات و يا موقوفات تأمين ميگردد. در كيلان موقوفه درآمدزا و قابل توجهي جهت تأمين مخارج حسيني وجود ندارد لكن آحاد مردم از جان و دل هزينههاي مختلف حسيني را پرداخت مينمايند. نكته جالب آن كه عامه مردم بسته به سطح درآمد و معيشت خود در سفره داري و تهيه ساير امكانات مشاركت مينمايند.حسن اين كار در اين است كه اولاً هر گونه منيتي از بين رفته وافراد از آفت مطرح شدن مصون ميمانند. ثانياً به تحقيق يكي از رموز شور و حرارت عزاداري سنتي كيلان مرهون همين همدلي هاست.
مردم كيلان چند ماه قبل از محرم مبالغي را به عنوان هديه و پيشكش به پيشگاه سرور آزادگان جهان كنار ميگذارند. اضافه مينمايد اين سنت پسنديده محدود به مردم ساكن نميباشد بلكه كيلاني هاي مقيم تهران و ساير شهرهاي كوچك و بزرگ و حتي كشورهاي خارج به هر تقدير خود را در دهه اول محرم به كيلان رسانيده و اين سنت به ياد مانده از نياكان خود را حفظ مينمايند.
- نقش روحانيت در عزاي سنتي كيلان
مردم كيلان هيچ گاه به لحاظ برنامههاي عزاداري امام حسين (ع) از پيام آن امام همام غافل نشده چرا كه حضور پرمفهوم و جهت بخش روحانيت همواره مورد عنايت بوده و انشاءالله خواهد بود. در تحقيق اين مهم گاهي روحانيت از اهل محل بودند. مرحوم آخوند ملا فضل علي پدر مرحوم حاج مسلم فضل علي كاظمي (كه ايشان نيز منبري بودند)، مرحوم آخوند ملا نظر علي جد امجد روحاني شهيد اسماعيل نظر كاظمي و يا مرحوم آيتالله حاج صادق مقدم معروف به شيخ صادق از جمله علماي محلي بودند و گاهي فضلاي حوزههاي علميه با پذيرش دعوت مردم به كيلان اين رسالت بزرگ و برعهده ميگرفتند. مرحوم حضرت آيتالله برهان يكي از اين فرزانگان است كه نام هميشه آشنايش هنوز بر سر زبانهاست.
- مراسم پرشكوه ، ديدني و كم نظير روز هشتم
در اين خصو