به ياد عالم پرهيزگار
حاج شيخ حسين مرندي
حميد مشهدي آقائي
آبان ماه سال 1374 شاهد ارتحال عالمي زاهد و عاليقدر بوديم كه عمر گرانقدر خود را در خدمت به اسلام و مردم به پايان برد.
حضرت حجت السلام والمسلمين حاج شيخ حسين مرندي دماوندي در سال 1277 هجري شمسي در محله قاضي دماوند ديده به جهان گشود. پس از طي مراحل دروس مقدماتي، در عنفوان جواني براي تحصيل علوم ديني عازم قم شد.در دوران طلبگي در قم حجره اين روحاني خدوم مامن بسياري از مومنين و متدينين دماوندي بود كه ايشان با كمال محبت از آنان پذيرايي مي نمود.
براي تكميل تحصيلات سطح و خارج خود در جلسات درس مرحوم حضرت آيت ا... العظمي حاج شيخ عبدالكريم حائري موسس حوزه علميه قم، مرحوم حضرت آيت ا... العظمي سيدمحمد تقي خوانساري، مرحوم آيت ا... شيخ محمدتقي بافقي، مرحوم آيت ا... شيخ محمدرضا مسجدشاهي حاضر شد.
از بزرگاني كه ايشان در آن دوران با آنان مصاحبت داشت مرحوم آيت ا... العظمي گلپايگاني و مرحوم آيت ا... العظمي مرعشي نجفي را مي توان نام برد كه مراودات ايشان با آيت ا... مرعشي نجفي تا آخرين سال هاي عمر ايشان ادامه داشت.
ايشان پس از طي دروس مقدمات و سطح، در دروس خارج مرحوم حائري حاضر شد و ساليان سال از محضر علم و انديشه آن بزرگمرد خوشه چيني كرد و به مقامات والاي علمي نايل آمد.
وي داراي حافظه و استعداد شگفت انگيزي بود، به طوري كه اشعار هزار بيتي الفيه ابن مالك در نحو، متن حاشيه عبدالله، متن لمعه دمشقيه شهيد اول و متن بسياري از كتاب صرف و نحو از جمله صرف مير، عوامل ملامحسن، عوامل في النحو، صمديه و مشرح لمعه را به ياد داشت و براي طلاب علوم ديني قرائت مي كرد.
همزمان با تلاش هاي مذبوحانه رژيم ستمشاهي رضاخان براي از بين بردن روحانيت، دچار مشكلات زيادي شد كه در ارديبهشت 1308 ورقه تصديق پوشيدن لباس روحانيت را دريافت كرد. همچنين ايشان در سال 1316 ديپلم خود در رشته منفول را دريافت نمود.
پس از مدت 20 سال تحصيل و تلاش در راه كسب علوم و كمالات ديني به دماوند بازگشت و مدت 60 سال منشا خدمات كثيره اي براي مردم اين سامان بود. مغفور له به دريافت اجازاتي از آيات عظام سيد محمدتقي خوانساري، سيد محسن حكيم، سيدابوالقاسم خويي، سيد محمدرضا موسوي گلپايگاني، سيد شهاب الدين حسيني مرعشي نجفي نايل شد.
استاد بزرگوار ايشان مرحوم آيت ا... العظمي خوانساري از آن مرحوم چنين ياد كرده اند:«... جناب مستطاب زبدة الفضلاء العظام و عمدة الاجلاء الفخّام صاحب ملكه كمال علم و تقوي و ديانت و داراي ورع و متانت آقاي شيخ حسين مرندي (سلمه ا...) خلف مرحوم مبرور آقاي مشهدي خليل مرندي (غفرا... له) شخصي جليل و وارسته و متدين و با تقوي است كه سنواتي هجرت از وطن مالوف خود نموده و به تحصيل علوم شرعيه اشتغال داشته و بحمدا... به حظ قابل نايل شده اند.»
آن مرجع بزرگ در اجازه مخصوصي در سال 1362 هجري قمري (54 سال قبل) علاوه بر اجازه در تصرف سهم امام، اجازه تصرف سهم سادات را نيز به ايشان داده و از او چنين ياد فرموده اند:«جناب مستطاب عمدة الاجلّه و الاعلام، ثقة الاسلام والمسلمين مروج الاحكام شريعتمدار آقاي شيخ حسين دماوندي (دامة بركاته) از جمله افاضل و داراي اخلاق حسنه بوده و ايشان را به درستي و ورع و تقوي مي شناسم... .»
آنچه كه از قلم آن مرجع عاليقدر در توصيف شخصيت آن عالم بزرگوار تراويده است، به راستي در مورد ايشان صادق بود. مردم ما در طول زندگاني پربركت وي از آن رادمرد جز تقوي و زهد و پرهيزگاري نديدند. آن مرحوم حدود 75 سال شريك شادي و غم مردم دماوند بود ودر راه رفع حوائج آنان گمنام و بي نام و نشان تلاش و كوشش مي نمود.
سرانجام در هشتم آبانماه 1374 شمع وجود آن عالم روشن ضمير به خاموشي گراييد و پس از 97 سال زندگاني زاهدانه و به دور از هياهوي فريبنده زندگي به لقاء ا... پيوست.پيكر مطهر آن عزيز پس از تشييع جنازه در گورستان عمومي محله قاضي به خاك سپرده شد.
با رحلت مرحوم حجة الاسلام والمسلمين حاج شيخ حسين مرندي (طاب ثراه) كه بقية السيف علماي دماوندي بود، اخرين بازمانده از روحانيت ساكن در دماوند به ديار باقي شتافت.
اميد آنكه ساده زيستي و زهد و تقواي آن مرحوم در ياد و خاطرمان همواره پايدار باشد.